Ομιλία στην προεκλογική εκδήλωση της ΔΕΕΠ στο Νυδρί

Σας ευχαριστώ κι εγώ που είστε σήμερα εδώ. Για την στήριξή σας, για τη δύναμη που δίνετε και στους τρεις μας. Για τον αγώνα που δίνουμε μαζί για τη χώρα και τα νησιά μας.

Είμαστε πλέον στην τελική ευθεία των εκλογών που θα σφραγίσουν την Κυριακή τη νέα μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας, τη νίκη που θα στείλει το μήνυμα για μια νέα, ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ξανά στο τιμόνι της χώρας.

Τις εβδομάδες που μας πέρασαν, σ’ αυτή τη μακρά προεκλογική περίοδο, αυτό που έγινε ξεκάθαρο είναι πως η Νέα Δημοκρατία ήταν η μόνη πολιτική δύναμη που κατάθεσε ένα συγκροτημένο κυβερνητικό πρόγραμμα με προτάσεις ρεαλιστικές και φιλόδοξες, κοστολογημένες και αποτελεσματικές για τη χώρα, την κοινωνία και την οικονομία.

Σ’ αυτές τις εκλογές εμείς διαθέτουμε δύο ισχυρά όπλα: το πρόγραμμά μας και την αξιοπιστία μας.

Το πρόγραμμά μας που εγγυάται τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την ουσιαστική ενίσχυση των μισθών, την περαιτέρω αναβάθμιση υγείας και παιδείας, την ολοκλήρωση της ψηφιακής μετάβασης στο κράτος, την ισχυρή φωνή της Ελλάδας στο διεθνές περιβάλλον. Και βεβαίως εγγυάται τη συνέχιση της στήριξης στη Λευκάδα και τα νησιά μας με αναγκαία έργα και δράσεις. 

Παρά τις αλλεπάλληλες κρίσεις αυτής της τετραετίας – με το μεταναστευτικό, τον κορονοϊό, τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και των προϊόντων – εμείς ό,τι δεσμευθήκαμε το 2019 πως θα κάνουμε, το κάναμε: στην οικονομία και την ανάπτυξη, την εξωτερική πολιτική και την άμυνα, την υγεία και την παιδεία, την ψηφιοποίηση του κράτους, σε κάθε τομέα πολιτικής. 

Αυτή είναι η δύναμή μας: ότι μιλάμε με ειλικρίνεια, ότι δεν κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας μπροστά στα προβλήματα, ότι οι πολιτικές μας αποδεδειγμένα παράγουν έργο και αποτέλεσμα.

Αυτή η ειλικρίνεια, η υπευθυνότητα, η αμεσότητα βρίσκονται διαχρονικά στον πυρήνα της ταυτότητας της Νέας Δημοκρατίας. 

Είναι η μεγαλύτερη ποιοτική μας διαφορά από τους πολιτικούς μας αντιπάλους.

Μ’ αυτή λοιπόν την ειλικρίνεια και την αμεσότητα που αρμόζει σε έναν Νεοδημοκράτη θέλω να σας μιλήσω κι εγώ σήμερα για τη δική μου υποψηφιότητα, για το ποιος είμαι, πώς βλέπω τα ζητήματα των νησιών μας και με ποιον τρόπο θέλω να συμβάλλω στον κοινό μας αγώνα.

Στα 39 χρόνια μου, είμαι ο μικρότερος σε ηλικία υποψήφιος. Είμαι μηχανολόγος μηχανικός με μεταπτυχιακό στην Ενέργεια. Είμαι γέννημα – θρέμμα Λευκαδίτης, κι εδώ ενεργοποιούμαι επαγγελματικά στο τεχνικό γραφείο που έχουμε ιδρύσει με τον αδερφό μου και στην οικογενειακή μας εκτυπωτική επιχείρηση.

Επίσης, εδώ και δυόμιση μήνες είμαι μπαμπάς. Την Κυριακή που μας πέρασε η γυναίκα μου η Πωλίνα γιόρτασε για πρώτη φορά στην ημέρα της μητέρας σε κλίμα προεκλογικής εκστρατείας – αλλά της υποσχέθηκα ότι μετά τις εκλογές θα το γιορτάσουμε ετεροχρονισμένα όπως πρέπει!

Από το 2012 έως το 2014 ήμουν πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Λευκάδας και τον Δεκέμβριο του 2014 ανέλαβα πρόεδρος της ΝΟΔΕ, ο νεαρότερος στη χώρα, θέση την οποία υπηρέτησα για δύο θητείες. 

Από τον Φεβρουάριο του 2019 είμαι αναπληρωτής Γραμματέας Ποιότητας Ζωής και εθελοντισμού της Νέας Δημοκρατίας, θέση από την οποία είχα την ευκαιρία να συμβάλλω στη διατύπωση των πολιτικών και των προτάσεων της παράταξής μας γι’ αυτά τα σημαντικά πεδία.

Ως μηχανικός λοιπόν, ως νέος άνθρωπος και νέος γονιός, αλλά και με την εμπειρία μου σε πολιτικές θέσεις τόσο στη Λευκάδα όσο και στην παράταξη, είμαι υποψήφιος γιατί πιστεύω ότι μπορούμε ακόμη καλύτερα.

Πρώτα απ’ όλα μπορούμε καλύτερα σε ό,τι αφορά τον προγραμματισμό των αναπτυξιακών μας δράσεων.

Είναι βεβαίως σημαντικό να αξιοποιούμε κάθε πόρο που υπάρχει διαθέσιμος για τα νησιά μας. Όμως για να μεγιστοποιήσουμε το θετικό αποτέλεσμα των έργων και των δράσεών μας, χρειάζεται ένας καλύτερος, μακρόπνοος προγραμματισμός. Κι αυτό ένας μηχανικός το βλέπει ξεκάθαρα.

Γιατί λίγο αποδίδει ένα έργο υποδομής, όταν δεν έχουν παράλληλα προγραμματιστεί και εξασφαλιστεί η οδική πρόσβαση σ’ αυτό καθώς και τα αναγκαία συμπληρωματικά έργα, ή αν δεν έχει ενταχθεί σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανάπτυξη της περιοχής και του νησιού.  

Κι αυτή η αποσπασματικότητα είναι κάτι που εύκολα διορθώνεται αρκεί να υπάρχει γνώση και βούληση. 

Έχουμε το πλεονέκτημα να είμαστε η μικρότερη εκλογική περιφέρεια της χώρας. Μπορούμε λοιπόν, και οφείλουμε, να συννενοηθούμε μεταξύ μας και να συντονιστούμε καλύτερα. 

Κι εδώ είναι που ο βουλευτής έχει κομβικό ρόλο να φέρει στο ίδιο τραπέζι την τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού, το επιμελητήριο και τις επαγγελματικές ενώσεις, αλλά και τους φορείς της κοινωνίας των πολιτών ώστε να συζητήσουμε με ειλικρίνεια και αλληλοσεβασμό, να συνθέσουμε απόψεις και προτάσεις και από κοινού να διατυπώσουμε ένα δεσμευτικό σχέδιο ανάπτυξης, ένα όραμα που θα μας ενώνει σε μια κοινή προσπάθεια. 

Η διχόνοια, οι προσωπικές στρατηγικές, οι ανούσιοι ανταγωνισμοί δεν εξυπηρετούν τη Λευκάδα και τους ανθρώπους της. 

Και όπως είδαμε και πρόσφατα, οι Λευκαδίτες είμαστε πάντα πρόθυμοι να ενώσουμε δυνάμεις, βάζοντας στην άκρη ιδεολογικές και άλλες διαφορές, μπροστά στο σωστό και το ωφέλιμο για τον τόπο μας. 

Ως μηχανικός λοιπόν, βλέπω πως χρειάζεται καλύτερος προγραμματισμός για την ανάπτυξη, και καλύτερη συνεννόηση μεταξύ μας, καλύτερος συντονισμός για να καταλήξουμε στον προγραμματισμό αυτό. 

Έτσι μόνο θα απαλλαγούμε οριστικά από το πρόβλημα της αποσπασματικότητας και θα δούμε τις επιμέρους παρεμβάσεις – μια πλατεία, ένα πάρκο, τα έργα για τη διαχείριση των απορριμμάτων, τα ενεργειακά έργα, τις αναγκαίες παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο, την υποθαλάσσια ζεύξη, τα έργα στα λιμάνια και τις μαρίνες μια ιδιωτική επένδυση στον τουρισμό – να δένουν μεταξύ τους, να ενισχύουν την ιδιαίτερη ταυτότητα των νησιών μας, και να πολλαπλασιάζουν το θετικό τους αποτέλεσμα για τον τόπο μας.  

Και φέρνω ως παραδείγματα το αγκυροβόλιο και το λιμάνι και τη σύνδεσή τους με το οδικό δίκτυο, την ανάπτυξη της κρουαζιέρας, τον πεζόδρομο, την οδική σύνδεση του παραλιακού μετώπου με τα ορεινά χωριά την υποθαλάσσια και τη διαχείριση του κυκλοφοριακού φόρτου – έργα που συνθέτουν ένα πλέγμα όπου ο ορθός σχεδιασμός και η υλοποίηση με πρόγραμμα και μακροπρόθεσμες στοχεύσεις θα αποδώσει τα μέγιστα για την τοπική κοινωνία στο Νυδρί και τους γειτονικούς οικισμούς. 

Αλλά και έτσι μόνο θα ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο, και με ακόμη πιο ουσιαστικό και βιώσιμο τρόπο την τουριστική μας ανάπτυξη, ώστε να λειτουργεί συνεργατικά και όχι ανταγωνιστικά με την ταυτότητα των νησιών μας, με την ιστορία, τον πολιτισμό, τον φυσικό μας πλούτο. 

Αυτό είναι το στοίχημα αν θέλουμε να αναβαθμίσουμε ακόμη περισσότερο το τουριστικό μας προϊόν με τρόπο ώστε τα θετικά του αποτελέσματα να φτάνουν σε ολόκληρη την κοινωνία μας.

Τώρα είναι η μεγάλη μας ευκαιρία. Γιατί η ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που με τη συμβολή όλων μας θα αναδειχθεί από αυτές τις εκλογικές αναμετρήσεις έχει αποδείξει πως και ξέρει, και θέλει, και μπορεί να λύσει τα προβλήματα και να ενισχύσει τις αναπτυξιακές δυνατότητες των νησιών μας.

Αυτή την ευκαιρία δεν πρέπει να τη χάσουμε, ούτε συνολικά στη Λευκάδα και τα νησιά μας, ούτε εδώ στο Νυδρί και τη Δημοτική Κοινότητα Ελλομένου. Με νέες ιδέες, και αξιοποιώντας όλα τα μέσα και τις δυνατότητες που παρέχει η ευνοϊκή συγκυρία που ξεκινά, μπορούμε και οφείλουμε να ανοίξουμε νέους δρόμους. Ας μην επαναπαυόμαστε στις δάφνες του παρελθόντος – να είμαστε δραστήριοι και ευέλικτοι, στοιχεία απαραίτητα ιδίως για την ατμομηχανή της τοπικής οικονομίας, την τουριστική επιχειρηματικότητα. 

Είμαι όμως υποψήφιος σ’ αυτές τις εκλογές και για έναν ακόμη λόγο πέρα από τον καλύτερο προγραμματισμό 

και τον συντονισμό των δράσεών μας: για την ποιότητα της ζωής μας στη Λευκάδα, το Μεγανήσι, τον Κάλαμο, τον Καστό, για το κρίσιμο αυτό ζήτημα που υπηρετώ ως αναπληρωτής Γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας εδώ και τέσσερα χρόνια, αλλά και ως νέος πατέρας το βλέπω σήμερα ακόμη πιο ξεκάθαρα στην καθημερινότητά μας.

Και ποιότητα ζωής σημαίνει βεβαίως προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, καλύτερη διαχείριση των απορριμμάτων, καλύτερη διαχείριση των δημόσιων χώρων, καλύτερες κοινωνικές υπηρεσίες και συγκοινωνίες, ενίσχυση των τοπικών κοινοτήτων και των πρωτοβουλιών τους στον πολιτισμό και τον εθελοντισμό – που είναι και ένα από τα πιο πολύτιμα στοιχεία της επτανησιακής ταυτότητας.

Σημαίνει όμως επίσης μια τοπική οικονομία που παράγει νέες και καλές θέσεις εργασίας, που κρατά τους νέους ανθρώπους στον τόπο τους, που προσφέρει μια καλή ισορροπία ανάμεσα στην επαγγελματική και την προσωπική ζωή. 

Σημαίνει τη διαρκή αναβάθμιση των σχολείων μας και των δομών υγείας, με ακόμη πιο αποτελεσματική και έγκαιρη κάλυψη των όποιων κενών και ελλείψεων, σημαίνει ασφάλεια στις πόλεις και τα χωριά μας.

Σημαίνει την ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης του κράτους ώστε να εξαλειφθεί οριστικά πια η ταλαιπωρία, οι ουρές, οι καθυστερήσεις, αλλά και να ανοίξουν νέες δυνατότητες για καινοτόμες πολιτικές, όπως τα προγράμματα προληπτικών εξετάσεων, που ήδη ξεκίνησαν με πολύ μεγάλη επιτυχία για τον καρκίνο του μαστού και θα επεκταθούν για να καλύψουν όλες τις σοβαρές ασθένειες που μπορούν να προληφθούν.

Σημαίνει βεβαίως γρήγορη και αξιόπιστη σύνδεση στο διαδίκτυο, αλλά και εξασφάλιση των υλικών υποδομών, στους δρόμους και τα λιμάνια που χρειάζονται τα νησιά μας.

Και σημαίνει τέλος και ενεργά κίνητρα για να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος της ερήμωσης ιδίως των χωριών μας, αλλά και για να προσελκύσουμε νέους ανθρώπους με όρεξη για δημιουργία.

Σ’ αυτή λοιπόν τη διαρκή προσπάθεια θέλω να συμβάλω με νέες και φρέσκιες ιδέες, με τη επιστημονική μου γνώση ως μηχανικός, με την πείρα μου για τα θέματα ανάπτυξης και ποιότητας ζωής, με την οπτική μου ως νέος άνθρωπος και πατέρας. 

Αυτοί είναι οι λόγοι για τους οποίους ζητώ την στήριξη σας και τον σταυρό σας την Κυριακή.

Πριν και πάνω απ’ όλα όμως, σας ζητώ αυτές τις λίγες μέρες που απομένουν να δώσουμε μαζί, με ακόμη μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και δυναμισμό, τον αγώνα που θα σφραγίσει τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στη Λευκάδα και την χώρα. 

Εδώ στο Νυδρί, στη Δημοτική Κοινότητα Ελλομένου, σε ένα από τα διαχρονικά κάστρα της παράταξής μας, σφραγίζεται η νίκη στη Λευκάδα, η νέα εντολή να συνεχίσει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη το έργο της προωθώντας αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και ασκώντας τις πολιτικές που εγγυούνται ένα καλύτερο μέλλον για όλους τους Έλληνες. 

Σας ζητώ λοιπόν αυτές τις μέρες να πείσουμε όσους παραμένουν αναποφάσιστοι, αλλά και όσους, ανεξάρτητα από ιδεολογικές καταβολές, ζητούν σταθερότητα και προοπτική, έργο και αποτέλεσμα.

Μαζί μπορούμε να φέρουμε για μια ακόμη φορά τη Λευκάδα στο προσκήνιο των εξελίξεων, πρωταγωνίστρια της νέας μεγάλης νίκης για τη Νέα Δημοκρατία και τη χώρα. 

Μαζί μπορούμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τις ευκαιρίες που ανοίγονται τη νέα τετραετία για το Νυδρί, για τη Λευκάδα και τα νησιά μας. 

Μαζί, με γνώσεις και πείρα, με φρέσκιες ιδέες και όρεξη για δουλειά, μπορούμε ακόμη καλύτερα.