Οι εκλογές των νέων

Αυτές οι εκλογές είναι των νέων. Για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια, αυτό που θα κριθεί στις εθνικές εκλογές δεν είναι τόσο ζητήματα άμεσης προτεραιότητας, που κι αυτά βεβαίως έχουν τη σημασία τους, αλλά πολιτικές μεγάλου ορίζοντα για τον προσανατολισμό και την προοπτική της χώρας για τις επόμενες δεκαετίες. Για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, οι πολιτικές που απευθύνονται στους νέους ανθρώπους βρίσκονται τόσο έντονα στο προσκήνιο του προεκλογικού αγώνα. Κι αυτό μόνο θετικό είναι.

Βεβαίως στην προσπάθεια αυτή, υπάρχουν και αυτοί που καταφεύγουν σε εύκολες λύσεις και συνταγές του χθες. Υπόσχονται τα πάντα, αδιαφορώντας για το κόστος και την εφαρμοσιμότητα των υποσχέσεών τους, καθώς κατά βάθος γνωρίζουν ότι δεν θα κληθούν να τις υλοποιήσουν. Πολύ χειρότερα, υπόσχονται πράγματα που πιστεύουν ότι ανταποκρίνονται σ’ αυτά που ζητούν οι νέοι άνθρωποι, όπως η κατάργηση της βάσης εισαγωγής στα πανεπιστήμια – όμως κάνουν λάθος.

Οι νέοι δεν χρειάζονται και δεν ζητούν τέτοιες ψευτοδιευκολύνσεις. Ζητούν ουσιαστική αναβάθμιση ολόκληρης της δημόσιας εκπαίδευσης, αποτελεσματικότερη σύνδεσή της με τη αγορά εργασίας, κοινωνική κινητικότητα, δυναμική ανάπτυξη που δημιουργεί ευκαιρίες για δημιουργία, πολλές και καλές νέες θέσεις εργασίας με αξιοκρατία και προοπτικές, ποιότητα ζωής σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας με έμφαση στο περιβάλλον, τον πολιτισμό, τα δικαιώματα. 

Η δική μου γενιά, η γενιά των σημερινών τριαντάρηδων, είδε τις προοπτικές της να γίνονται ξαφνικά χειρότερες απ’ αυτές των γονέων μας – κάτι που για πρώτη φορά συνέβη μεταπολεμικά. Για πολλούς από μας, τα σχέδια και οι προγραμματισμοί της ζωής πήγαν πίσω ή και ματαιώθηκαν. Είδαμε συμμαθητές μας, φίλους και γνωστούς, να φεύγουν απελπισμένοι από τη χώρα για να αναζητήσουν μια καλύτερη τύχη στο εξωτερικό.

Οι σημερινοί εικοσάρηδες και τα νεότερα παιδιά είναι υποψιασμένοι. Ξέρουν ποιες είναι οι πολιτικές που δημιουργούν ευκαιρίες για όλους ανεξάρτητα από το σημείο της αφετηρίας τους. Ξέρουν ότι για να κάνεις κοινωνική πολιτική, σοβαρή και με αποτέλεσμα, χρειάζεται να έχεις ισχυρή και παραγωγική οικονομία και ένα κράτος ευέλικτο και λειτουργικό.

Το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για τους νέους ανθρώπους έχει ως κεντρικό άξονα την αύξηση του μέσου μισθού στα 1.500 ευρώ από τα 1.170 που είναι σήμερα. Την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ. Τη μείωση της ανεργίας κάτω από το 8% το 2027. Και βεβαίως, τη μεγάλη παρέμβαση, ύψους 1,8 δις ευρώ, ώστε 137.000 νέοι να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι με όρους εξαιρετικά ευνοϊκούς.

Δύο μήνες πριν έγινα πατέρας για πρώτη φορά. Θέλω να βλέπω το μέλλον της κόρης μου στην πατρίδα μας με αισιοδοξία. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που είμαι υποψήφιος – κι αυτό για πρώτη φορά – στις εκλογές του Μαΐου. Θέλω στον τόπο μου, στη Λευκάδα, οι νέοι να μένουν, να δημιουργούν και να πετυχαίνουν.

Και είμαι περήφανος που σ’ αυτές τις ανάγκες η παράταξή μου, η Νέα Δημοκρατία, απαντά με τρόπο ταυτόχρονα φιλόδοξο και ρεαλιστικό. Με συγκεκριμένες, στοχευμένες, κοστολογημένες παρεμβάσεις. Χωρίς να υπόσχεται λαγούς με πετραχήλια. Χωρίς να ποντάρει στην πόλωση και τον διχασμό. Κοιτώντας στα μάτια τους νέους ανθρώπους καθώς ό,τι είπαμε το 2019, το κάναμε. 

Ήρθε η ώρα των νέων. Και με την ισχυρή, αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μπορούμε να αισιοδοξούμε για το μέλλον το δικό μας αλλά και των παιδιών μας.